Studiepunt!

Met ons project ‘Studiepunt’ proberen we op educatief vlak de jongeren bij te staan en te versterken. We streven naar een positieve invloed op de schoolloopbaan van maatschappelijk kwetsbare jongeren uit Boom en omstreken. En wij doen dat door:

  •  Huiswerk -en examenbegeleiding te voorzien
  •  Leerlingen te motiveren om goede resultaten te behalen
  •  Meer duiding te geven bij al hun schoolvakken
  •  Informatie te verstrekken rond verder studeren
  •  Er te zijn als vertrouwenspersoon

Begeleiding?

De begeleiding vindt elke woensdagavond van 18u – 20u plaats. We richten ons tot leerlingen van de 1ste en 2de graad. Om het voortbestaan van dit project te kunnen garanderen, vragen wij hiervoor een minimaal inschrijvingsbedrag.

Noûr vzw beschikt over twee klaslokalen met telkens 16 plaatsen. Op die manier creëren we de mogelijkheid om 32 leerlingen in een huiselijke sfeer te begeleiden. Er is ook een computerlokaal beschikbaar om bijvoorbeeld presentaties voor te bereiden, opzoekwerk te verrichten, Smartschool te raadplegen of iets afdrukken.

De leerlingen komen voorbereid naar Studiepunt. Dat wil zeggen dat zij gerichte vragen aan ons stellen die wij trachten te beantwoorden. Ze brengen ook voldoende schoolwerk mee zodat ze zich twee uur lang zinvol kunnen bezighouden. Naast huiswerkbegeleiding staan wij ook klaar om allerlei vragen rond (verder)studeren te beantwoorden

Onze begeleiders zijn zelf ook jongeren uit Boom en omstreken. Vaak zijn zij zelf nog hogeschool -of universiteitsstudenten die het belang van dit initiatief goed inzien. Met plezier delen zij hun opgedane kennis en schoolervaringen. Elk van onze begeleiders heeft zijn eigen expertise waardoor we goed op elkaar aansluiten.

We proberen de leerlingen maximaal te ondersteunen. Dit doen we onder andere door de schoolresultaten te evalueren. We analyseren de rapporten en bekijken waar de leerlingen moeilijkheden ondervinden. Samen met de leerling zoeken we naar een gepaste oplossing. Deze goede opvolging zorgt voor een gunstig effect op de schoolloopbaan.

In het kader van de coronamaatregelen zijn we helaas genoodzaakt om over te schakelen naar online huiswerkbegeleiding. Het Studiepuntteam heeft daarom een ‘buddysysteem’ uitgerold. Elke leerling krijgt een begeleider toegewezen die de buddy is van een leerling. De leerling kan online bij de buddy terecht met al zijn vragen. Tot we terug kunnen overgaan naar fysieke huiswerkbegeleiding, blijven we het buddysysteem toepassen. Omdat de leerlingen meer van thuis uit studeren en niet altijd beschikken over een laptop of deze moeten delen, hebben we ook een uitleensysteem van laptops uitgewerkt. Onder bepaalde voorwaarden kan vzw Noûr een laptop uitlenen. Voor meer informatie hierover kan je ons steeds contacteren.

Om de leerlingen gemotiveerd te houden, beloont het Studiepuntteam de leerlingen af en toe voor hun harde werk doorheen het jaar. Na de examens voorzien we steeds een ontspannende activiteit. Veel plezier gegarandeerd!

Ben je een leerling uit de 1ste of 2de graad en ondervind je moeilijkheden op school? Denk je huiswerkbegeleiding nodig te hebben? Schrijf je dan in via onze website of de facebookpagina van Studiepunt.